Disciplina creştină şi sănătatea minţii (1). Caracterul lui Dumnezeu


Autor: Daniel Bulzan

Descriere: un eseu ȋn cinci părţi pe tema disciplinei creştine. Merită citit cu mare atenţie!

Încă de la primii creştini găsim trei elemente fundamentale care întotdeauna merg împreună, nedespărţite: teologia, spiritualitatea şi morala. Adică credinţa şi mărturisirea noastră, ceea ce cunoaştem despre Dumenzeu şi despre noi, se reflectă într-o viaţă de profundă închinare şi adorare a lui Dumnezeu, care la rândul ei, împreună cu credinţa determină un anumit fel de viaţă morală. Nici morala fără spirtualitate şi teologie, nici teologia fără spiritualitate şi morală şi nici spiritualitatea fără teologie şi morală nu ajută la nimic. Adică nu numai că ştim despre Dumnezeu, nu numai că avem părtăşie cu el şi ne rugăm lui, că citim din Cuvântul lui, ci şi trăim concret pe baza valorilor ce decurg din caracterul lui.

Vom discuta deci despre acest ingredient fundamental al trăirii creştine, şi anume disciplina. A fi disciplinat înseamnă a fi consecvent, a fi un om cu principii şi un om care îşi respectă aceste principii. Nu e suficient să ai principii ci trebuie să le şi respecţi. Principiile însă nu ni le alegem la întâmplare. Noi creştinii afirmăm, de aceea, că rădăcina disciplinei este în Dumnezeu şi în caracterul lui.

Sursa: Daniel Bulzan

Episoade ulterioare:

Disciplina creştină şi sănătatea minţii (2). Dedicarea faţă de adevăr

Să priveşti adevărul în faţă înseamnă disciplină. Noi nu iubim disciplina. Tendinţa noastră naturală nu este să fim disciplinaţi. Dar Dumnezeu asta aşteaptă de la noi, să ne disciplinăm ca să privim adevărul în faţă, pentru că adevărul este în caracterul lui.

Disciplina creştină şi sănătatea minţii (3). Asumarea responsabilităţii

Ziceam în primul posting din seria aceasta că a doua trăsătură a caracterului lui Dumnezeu este suverantiatea. La noi asta se aplică sub forma asumării responsabilităţii. Vedeţi, atunci când nu vrem să ne confruntăm cu adevărul, noi avem tendinţa să transferăm responsabilitatea sau vinovăţia către altcineva. „Nu eu sunt de vină Doamne“ zice Adam, „femeia pe care tu ai făcut-o, ea este de vină, pentru că ea m-a îmbiat să iau din frucutul oprit“. Nu vreau să mă întâlnesc cu realitatea despre mine însumi, şi ca atare nu-mi asum responsabilitatea. Dau vina pe altcineva. David spune: „Împotriva ta, numai împotriva ta am păcătuit“. David nu evită, ci se confruntă cu adevărul. Acesta este primul pas. Al doilea pas e că acceptă responsabilitatea. A fost fapta lui, a fost păcatul lui. David este „proprietarul“ faptelor lui; ele nu sunt ale altcuiva. El n-a fost împins de la spate să păcătuiască. A fost suveran în viaţa lui şi şi-a folosit această autodetermiare prin faptul că ales să păcătuiască, iar acum îşi asumă acest lucru.

Disciplina creştină şi sănătatea minţii (4). Amânarea satisfacţiei

Deci principiul pe care ni l-au spus părinţii, că întâi sunt temele şi apoi joaca, e foarte sănătos, e foarte biblic şi cred că am face bine şi noi, adulţii, să îl aplicăm în viaţa noastră. Ştiaţi că acest principiu se aplică şi în eficienţa personală la serviciu? 

Disciplina creştină şi sănătatea minţii (5). Echilibrul, sau cum să disciplinăm disciplina

Iarăşi, ştiţi că în biserică există sfinţi acri. Există unii din aceştia care sunt atât de pe fază cu regulile, cu aplicarea lor şi cu disciplina încât nu-ţi vine să te apropii de ei. Put de acri ce sunt. Nu există bucurie în viaţa lor şi sunt deosebit de punitivi şi agresivi când văd alţi creştini care îşi trăiesc credinţa cu dezinvoltură şi cu bucurie.

Disciplina trebuie aplicată cu discernământ. Cea mai mare dovadă de disciplină este dacă reuşim să ne disciplinăm în aplicarea disciplinei. Dacă o aplicăm prea mult, într-un sens distorsionat, disciplina ne face acri. Face din noi obsesivi-compulsivi care doar trec printr-o rutină în fiecare zi.

Advertisements

Dă cu părerea!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s